Phytophthora cinnamomi
Phytophthora cinnamomi μούχλα χώμα. Είναι μολυσμένο από χώμα μούχλα που παράγει μια λοίμωξη. Που προκαλεί μια κατάσταση στα φυτά που ονομάζεται ” σήψη στην ρίζα” ή “dieback”. Τα άρρωστα από αυτό το παθογόνο, φυτά είναι ένα από τα διαδεδομένα νοσήματα που προσβάλουν τα φυτά σε όλον του κόσμο. Είναι παρόν σε περισσότερες από 70 χώρες σε παγκοσμίως.
Επιστημονική ταξινόμηση επεξεργασία
Ζωολογική διαίρεσις: Heterokonophyta
Τάξη: Oomycota
Σειρά: Peronosporales
Οικογένεια:Peronosporaceae
Γένος: Phytophthora
Είδος: P. cinnamomi
Διωνυμικό όνομα: Phytophthora cin/omi
Ποικιλίες:
Ph/ra cinnamomi var. cinnamomi
Ph/ra cinnamomi var. parvispora
Phytophthora ci/mi var. robiniae
Περιοχή υποδοχής και συμπτώματα
Η σειρά ξενιστών για το Phytophythora cinnamomi είναι πολύ ευρεία. Διανέμεται σε όλο τον κόσμο και προκαλεί ασθένεια σε εκατοντάδες οικοδεσπότες. Η ασθένεια επηρεάζει μια σειρά οικονομικών ομάδων. Όπως οι καλλιέργειες τροφίμων όπως το αβοκάντο και ο ανανάς, και μπορεί να προκαλέσει τη σήψη των φραγκοστάφυλων. Των πεύκων πεύκης, των πεύκων loblolly , των αζαλεών , της καμέλλας , του πυριτίου και πολλών άλλων δέντρων και ξυλόγλυπτων διακοσμητικών φυτών.
Είναι ένα παθογόνο ρίζας
Που προκαλεί τη σήψη ρίζας και το θάνατο των φυτών-ξενιστών. Ορισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν: μαρασμό, μειωμένο μέγεθος φρούτων. Μείωση της απόδοσης, σήψη, κολπική εξίδρωση, νέκρωση, χλωρόζη των φύλλων, μπούκλα φύλλων και μίσχοι. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι ότι μπορεί να προκαλέσει την απομάκρυνση των νεαρών βλαστών. Και μπορεί να επηρεάσει τη διάβρωση των ριζών σε βλαστούς. Τα παλαιότερα φυτά μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα ή να εμφανίζουν μόνο ήπια. Παρά το γεγονός ότι έχουν σοβαρή σήψη ρίζας.
Κύκλος ζωής και επιδράσεις στα φυτά
Το Phy/ora cinnamomi ζει στο έδαφος και στους ιστούς των φυτών. Μπορεί να πάρει διαφορετικά σχήματα και να κινείται μέσα στο νερό. Σε περιόδους σκληρών περιβαλλοντικών συνθηκών, οι οργανισμοί γίνονται αδρανείς χλαμυδοσπορείς . Όταν οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι κατάλληλες, τα χλαμυδόσπορα βλασταίνουν, παράγοντας μυκήλια (ή υφές) και σποράγγια . Τα σποραγγεία ωριμάζουν και απελευθερώνουν τα zoospores. Μολύνουν τις ρίζες των φυτών μπαίνοντας στη ρίζα πίσω από το ρύγχος της ρίζας.
Τα Zoospores …
Χρειάζονται νερό για να κολυμπήσουν στο έδαφος, επομένως η μόλυνση είναι πιθανότατα σε υγρά εδάφη. Τα μυκήλια αναπτύσσονται σε όλους τους υδατάνθρακες και τα θρεπτικά συστατικά, καταστρέφοντας τη δομή των ριζικών ιστών. “Εκσπερμάζοντας” τη ρίζα και εμποδίζοντας το φυτό να απορροφά νερό και θρεπτικά συστατικά. Τα σποραγγεία και τα χλαμυδόσπορα σχηματίζονται στα μυκήλια της μολυσμένης ρίζας και ο κύκλος της μόλυνσης συνεχίζεται στο επόμενο φυτό. Στα πρώιμα συμπτώματα της λοίμωξης συγκαταλέγονται η μαρασμό. Το κιτρίνισμα και η συγκράτηση του αποξηραμένου φυλλώματος και το σκούρο χρώμα του ρίζα. Η μόλυνση συχνά οδηγεί στο θάνατο του φυτού. Ιδιαίτερα σε ξηρές συνθήκες καλοκαιριού όταν τα φυτά μπορεί να είναι υπό πίεση νερού .
Σχετικά με το περιβάλλον που ευδοκιμεί
Phytophthora ci/mi μούχλα χώμα είναι ένα παθογόνο του έδαφους που αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε τροπικές και υποτροπικές χώρες, αλλά έχει πλέον βρεθεί ότι μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί και σε πιο δροσερές χώρες. Το P. cinnamomi απλώνεται ως zoospores και / ή χλαμυδόσπορες στο έδαφος και το νερό τοποθετείται σε ευνοϊκές συνθήκες, όπως ζεστές και υγρές συνθήκες. Μερικοί φορείς διαδρομής για την εξάπλωση περιλαμβάνουν: φυτά ή τμήματα φυτών, όπως η μυκηλιακή ανάπτυξη μέσω της επαφής των ριζών και της διασποράς των σπορίων, τα οποία μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. ανεστραμμένο χώμα και συντρίμμια μετακίνηση προς τα κάτω στην υπόγεια ή επιφανειακή ροή του νερού, όπως σε ποτάμια ή νερό άρδευσης.
Μηχανήματα και εξοπλισμός
Σε υγρό έδαφος που είναι κολλημένα σε οχήματα ή εξοπλισμό το έδαφος, την άμμο και το χαλίκι. Άγρια και άγρια
Σεξουαλική αναπαραγωγή
Είναι ένα διπλοειδές και ετεροθαλικό είδος με δύο τύπους ζευγαρώματος, Α1 και Α2. Η σεξουαλική αναπαραγωγή σε ετεροθαλικά είδη Phytophthora συνήθως συμβαίνει όταν η γαμετάγγια αντίθετου τύπου ζευγαρώματος αλληλεπιδρούν στον ιστό ξενιστή. Αυτή η αλληλεπίδραση οδηγεί στο σχηματισμό oospores που μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλες χρονικές περιόδους εντός ή εκτός του ξενιστή. Είναι επίσης ικανό για αυτο-γονιμοποίηση (δηλαδή μπορεί να είναι ομοθυλικό ). Οι καλλιέργειες τύπου Α2 που συνδυάζονται με Phytophthora cin/omi μπορούν να ωθήσουν να υποβληθούν σε σεξουαλική αναπαραγωγή. Δηλαδή με έκθεση στο υπεροξείδιο του υδρογόνου ή μηχανικές βλάβες.
Στην άγρια φύση
Όταν η απομάκρυνση του phytophthora εξαπλώνεται σε φυσικές κοινότητες φυτών, σκοτώνει πολλά ευπαθή φυτά. Με αποτέλεσμα τη μόνιμη μείωση της βιοποικιλότητας και τη διαταραχή των διαδικασιών του οικοσυστήματος. Μπορεί επίσης να αλλάξει τη σύνθεση της δασικής ή τοπικής φυτικής κοινότητας αυξάνοντας τον αριθμό των ανθεκτικών φυτών. Μειώνοντας τον αριθμό των ευπαθών φυτικών ειδών. Τα εγγενή ζώα που βασίζονται σε ευπαθή φυτά για επιβίωση μειώνονται σε αριθμό. Ή εξαλείφονται από περιοχές που έχουν μολυνθεί από Phytophthora dieback. Η ζημιά στα δάση που υποπτεύονται ότι προκαλούνται από το Phytop/ora cinnamomi καταγράφηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου 200 χρόνια πριν.
Παραδείγματα μολυνσεων σε περιοχές του κόσμου
Η μόλυνση είναι η αιτία ξαφνικού θανάτου ορισμένων ιθαγενών ειδών δένδρων. Συμπεριλαμβανομένης της αμερικάνικης κάστανης, ασθένειας Littleleaf πεύκης ( Pinus echinata ). Ασθένειας των Χριστουγεννιάτικων δένδρων σε φυτώριο φραγκοστάφυλου ( Abies fraseri), ενώ οι δρύες επηρεάζονται από τη Νότια Καρολίνα Τέξας . Ένα υδάτινο τοπίο στην περιοχή Stirling , στη Δυτική Αυστραλία , με μια πεδινά μολυσμένη κοιλάδα στα μέσα του εδάφους. Στην Αυστραλία , όπου είναι γνωστή ως phytophthora dieback , dieback , jarrah dieback ή κανέλα. Επίσης μολύνει ορισμένα φυσικά φυτά, προκαλώντας ζημιά στα δάση και απομακρύνοντας τους οικοτόπους για τα μικρά θηλαστικά .
Ιδιαίτερη ανησυχία
Προκαλούν οι μολύνσεις και οι απώλειες μεγάλων δασικών εκτάσεων και εδαφών. Που υποστηρίζουν απειλούμενα είδη στη νοτιοδυτική γωνία της Δυτικής Αυστραλίας . Πολλά φυτά από τα γένη Banksia , Darwinia , Grevillea , Leucopogon , Verticordia και Xanthorrhoea είναι ευαίσθητα. Αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει τα ζώα που εξαρτώνται από αυτά τα φυτά για τρόφιμα και καταφύγια. Όπως το νορβηγικό πυγμίνιο ( Cercartetus concinnus ) και το όστρακο μέλι ( Tarsipes rostratus ).
Οπωροφόρα και Phyto/ra cinnamomi
Εκτός από τη ζημιά σε αυτόχθονες δασικές εκτάσεις, μπορεί επίσης να μολύνει οπωροφόρα δέντρα. Καρύδια και άλλα διακοσμητικά φυτά . Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να μολύνει τα βρύα. Τις φτέρες , τις κυκλάδες , τα κωνοφόρα , τα βότσαλα , τα χόρτα , τα κρίνα. Και ένα μεγάλο αριθμό ειδών από πολλές οικογένειες με δικοτυλήδες. Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο εύρος για ένα φυτοπαθογόνο φυτό και υπογραμμίζει την αποτελεσματικότητα του Phytophthora ci/mi ως επιθετικό πρωτογενές παθογόνο. Η ομάδα ειδικών για τα χωροκατακτητικά είδη περιλαμβάνει αυτό το είδος στον κατάλογο “100”. Από τα χειρότερα επεμβατικά ξένα είδη του κόσμου”.
Σε κήπους και καλλιέργειες
Η καταστροφή του Phytophthora επηρεάζει μεγάλο αριθμό κοινών ειδών κήπων, ιθαγενών και κηπευτικών καλλιεργειών. Αυτός ο κατάλογος ευαίσθητων φυτών περιλαμβάνει κανέλα , τριαντάφυλλα, αζαλέες και οπωροφόρα δέντρα. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, μόλις η ασθένεια έχει εισαχθεί σε έναν κήπο, δεν μπορεί να εξαλειφθεί εύκολα. Και μπορεί να αποτελέσει μείζον πρόβλημα.
Τα πρωτόκολλα προστασίας
Για την αποτροπή της εισόδου της νόσου σε κήπους περιλαμβάνουν την προμήθεια φυτών. Από περιοχές που δεν έχουν προσβληθεί από μολύνσεις. (‘Οχι τοπικές θάμνοι ), με τη χρήση αποστειρωμένων μιγμάτων και με τη χρήση μόνο στρώματος που έχει κομποστοποιηθεί σωστά. Η μεταφύτευση εγκαταστημένων φυτών από έναν κήπο σε άλλο μπορεί επίσης να εξαπλωθεί η ασθένεια. Η διάδοση από τους σπόρους και τα μοσχεύματα είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσει την ασθένεια. Επειδή δεν υπάρχει χώμα μεταφερόμενο με απόθεμα.
Πολλοί μικροί σταθμοί φυτωρίων…
Είναι διαπιστευμένοι στο πλαίσιο του Σχεδίου Διαπίστευσης της Nursery Industry Australia (NIASA). Χρησιμοποιούν υγιεινές πρακτικές για να αποτρέψουν το Phytophthora dieback από το να μολύνουν το απόθεμά τους. Οι υγιεινές πρακτικές εμποδίζουν την εξάπλωση της νόσου σε μολυσμένο μίγμα, φυτικό υλικό και πηγές νερού. Άλλα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν αναβαθμισμένους πάγκους, τακτικούς ελέγχους για την απομάκρυνση φυτοφαρμάκων και την τοποθέτηση νέου αποθέματος σε καραντίνα.
Τα φυτά συνήθως πεθαίνουν
Από την απομάκρυνση της φυτοφαρμάδας στο τέλος του καλοκαιριού, όταν τα φυτά βρίσκονται κάτω από το πιο άγχος. Για το λόγο αυτό, η απομάκρυνση του phytophthora μπορεί συχνά να συγχέεται με τα συμπτώματα της ξηρασίας . Η απομάκρυνση του Phytophthora θα επηρεάσει μια σειρά διαφορετικών ευαίσθητων φυτών, αλλά δεν θα επηρεάσει τα ανθεκτικά είδη φυτών. Εάν υπάρχει υποψία της νόσου, πρέπει να εντοπιστεί ένας πιθανός τρόπος μετάδοσης της νόσου. Η καλύτερη μέθοδος επιβεβαίωσης της παρουσίας της νόσου είναι η δοκιμή δειγμάτων εδάφους. Ή και φυτών από ένα διαγνωστικό εργαστήριο.
Phyt/hora cinnamomi μούχλα χώμα. Ο έλεγχος…
Των υπαρχόντων μολύνσεων από Phytophthora περιλαμβάνει την έγχυση ή ψεκασμό φυτών με φωσφίτη (ένα μυκητοκτόνο). Χρησιμοποιώντας καλά συμπιεσμένο μείγμα, και χρησιμοποιώντας τεχνικές προ-φύτευσης όπως η ηλιοποίηση ή ο βιοκαπνισμός. Η σύνθετη σάπια είναι ιδιαίτερα κατασταλτική για την απομάκρυνση της φυτοφθόρας και μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση των υγιεινών φυτών. Είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί η εξάπλωση μολυσμένου εδάφους, φυτών ή νερού. Οι μολυσμένες περιοχές μπορούν να αποκαλυφθούν ή να διαμορφωθούν με ανθεκτικά είδη φυτών που δεν επηρεάζονται από την ασθένεια.
Επιπτώσεις στην καλλιέργεια αβοκάντο
Το cinnamomi είναι η κύρια αιτία βλάβης στα δέντρα αβοκάντο. Είναι κοινώς γνωστό ως “κακοσμία των ριζών” μεταξύ των αγροτών αβοκάντο. Από τη δεκαετία του 1940 αναπτύχθηκαν διάφορες φυλές αβοκάντοι με αντοχή στη σήψη, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά των δέντρων. Τα κατεστραμμένα δέντρα γενικά πεθαίνουν ή καταστούν μη παραγωγικά εντός τριών έως πέντε ετών. Μια μελέτη του 1960 στην περιοχή του Fallbrook στην Καλιφόρνια συσχετίζει υψηλότερα επίπεδα σήψης ρίζας αβοκάντο. Σε εδάφη με φτωχότερη αποστράγγιση. Και μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άργιλο .
Θεραπεία με μυκητοκτόνα από φώσφορο
Τα φωσφορώδη (φωσφονικά) άλατα, όπως το φωσφορώδες κάλιο, έχουν χρησιμοποιηθεί ως βιοαποικοδομήσιμα μυκητοκτόνα. Για την προστασία των φυτών από την απομάκρυνση της φυτοφθόρας. Συνήθως εφαρμόζεται ως φωσφορώδες κάλιο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί φωσφορώδες ασβέστιο και μαγνήσιο. Καμία θεραπεία δεν θα εξαλείψει την απώλεια φυτοφαρμάκων. Συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασιών φωσφορώδους, αν και μια ολοκληρωμένη προσέγγιση μπορεί να ελέγξει την εξάπλωση και την επίδραση της νόσου. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση μπορεί να συνδυάζει στρατηγική επεξεργασία με φωσφορώδη, υποκαπνιστικά. Έλεγχο της πρόσβασης, διόρθωση προβλημάτων αποστράγγισης, απομάκρυνση φυτών ξενιστών και εφαρμογή εξαιρετικών πρωτοκόλλων υγιεινής.
Το φωσφορώδες δεν είναι τοξικό….
Για ανθρώπους ή ζώα. Η τοξικότητά του έχει συγκριθεί με αυτή του επιτραπέζιου αλατιού. Ο φώσφορος έχει ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όταν το φωσφορώδες ψεκάζεται στο φύλλωμα των φυτών, εφαρμόζεται με πολύ χαμηλό ρυθμό. Το φωσφορώδες πρέπει να εισέλθει στο σύστημα μεταφοράς νερού του φυτού για να είναι αποτελεσματικό. Αυτό μπορεί να γίνει με την έγχυση φωσφορώδους υλικού στα δέντρα. Ή με το ψεκασμό των φύλλων των φυτών με καλαμάρια. Ο φωσφορώδης εστέρας προστατεύει ένα φυτό από την λοίμωξη από την καταστροφή της φυτοφθόρας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει μια μονάδα να αναρρώσει εάν έχει ήδη μολυνθεί.
Διαχείριση
Το P. cinnamomi έχει ένα ευρύ φάσμα ξενιστών που καθιστά δύσκολο τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου. Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις τείνουν να είναι σε περιοχές με μεσογειακό κλίμα. Οι οποίες λαμβάνουν μέση ετήσια βροχόπτωση άνω των 600 mm, όπως είναι τα νησιά της Νοτιοανατολικής Ασίας και η Αυστραλία. [13] Ο παθογόνος παράγοντας φαίνεται να είναι σε θέση να επιβιώσει σε φυτά που δεν εμφανίζουν συμπτώματα ή σε ανεκτικά φυτά. Ορισμένες πιθανές μέθοδοι πολιτιστικής διαχείρισης περιλαμβάνουν: αποχέτευση, αυξημένα κρεβάτια φυτών. Εναλλαγή καλλιεργειών, ηλιακή επεξεργασία του εδάφους, συνθήκες εδάφους και δημιουργία φραγμού.
Η αποχέτευση είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση.
Αυτό σημαίνει τη χρήση καθαρού σπόρου και αποθέματος καθώς και καλά στραγγιζόμενα αμμώδη εδάφη με χαμηλό pH. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν επιτρέπεται το έδαφος ή το νερό να μετακινηθεί από μολυσμένες περιοχές. Χρησιμοποιώντας εξωτερικά καθαρά δοχεία και εξοπλισμό, εγκατάσταση στεγανών αποχετεύσεων για την αποτροπή της επιφανειακής απόρριψης. Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Phytophthora_cinnamomi