ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΦΥΤΩΝ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

Ποικιλίες Αβοκάντο

Ποικιλίες Αβοκάντο στα Χανιά και στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης

Το ΑΒΟΚΑΝΤΟ αφορά ένα υποτροπικό δέντρο του οποίου το φρούτο και οι καρποί του προέρχονται κυρίως από την χώρα του Μεξικού . Η ονομασία του αβοκάντο είναι ισπανική και περιγράφει κυρίως το σχήμα του καρπού του 


Ποικιλίες και τύποι αβοκάντο σε σχέση με την επικονίαση

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες  αβοκάντο σε περιοχές υποτροπικές ή τροπικές. Τα άνθη του αβοκάντο είναι ερμαφρόδιτα και γονιμοποιούνται με την επικονίαση. Γιαυτό άλλωστε το αρσενικό τμήμα του άνθους του αβοκάντο σε συνδυασμό και με το θηλυκό τμήμα του άνθους ωριμάζουν διαφορετικές εποχές. Αυτή η λειτουργία επικονίασης δημιούργησε την ύπαρξη των 2 τύπων φυτών – δένδρου του αβοκάντο. Τον τύπο (Α και τον τύπο Β) .Σε συνάρτηση λοιπόν  με την γεωγραφική περιοχή και περιοχή  τύπο αβοκάντο υπάρχουν αρκετές  ποικιλίες. Ο καρπός του αβοκάντο  εμπεριέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν σημαντικά σε αρκετά σύγχρονα νοσήματα που προκαλούν προβλήματα υγείας όπως η Υπερχοληστεριναιμία και στεφανιαία νόσος αλλά  και την υπέρταση.

Το δέντρο του  και οι πρώτες  ποικιλίες αβοκάντο  αρχικώς ευδοκιμούσαν στην κεντρική και νότιο Αμερική από όπου ξεκίνησε και  η καλλιέργειά του όπου πριν από  8.000 χρόνια.

Μετά το μεσαίωνα και περί τον τον 17οαιώνα καλλιεργήθηκε  στην Τζαμάϊκα και αργότερα προωθήθηκε η καλλιέργειά  αβοκάντο σε τροπικές περιοχές της Ασίας. Εν συνεχεία οι καλλιέργειες και οι διάφορες ποικιλίες αβοκάντο μετά τα μέσα του 18ουαιώνα προωθούνται  στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.  Κυρίως αναπτύσσονται καλλιέργειες αβοκάντο στην στην Φλόριντα και στην Καλιφόρνια, μετά  στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η καλλιέργεια στις διάφορες ποικιλίες αβοκάντο απαιτούν ένα μικρόκλιμα περιοχής χωρίς παγωνιά και  με λίγο αέρα. Τέτοιες συνθήκες υπάρχουν στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης και κυρίως της Δυτικής Κρήτης. Ειδικότερα ευνοούνται  καλλιέργειες αβοκάντο στα Χανιά και ειδικότερα στις περιοχές της Αγυιά, τον Βατόλακο, στο Σκινέ , Φουρνέ στο χωριό Κουφό κλπ.  

Αυτές οι συνθήκες καθώς και το απαιτούμενο έδαφος υπάρχουν στις ανωτέρω περιοχές. Η κάθε περιοχή έχει διαφορετικούς τύπους και ποικιλίες καλλιεργειών αβοκάντο.

Με βάση τον τύπο επικονίασης Α ή Β υπάρχουν οι εξής ποικιλίες αβοκαντο

ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΤΥΠΟΥ ΑΑΒΟΚΑΝΤΟ ΤΥΠΟΥ  Β
ΑΒΟΚΑΝΤΟ ANAHEIMΑΒΟΚΑΝΤΟ BACON
ΑΒΟΚΑΝΤΟ  BENICΑΒΟΚΑΝΤΟ BOOTH 3,5,7,8
ΑΒΟΚΑΝΤΟ DICKINSONΑΒΟΚΑΝΤΟ ETTINGER
ΑΒΟΚΑΝΤΟ DUKEΑΒΟΚΑΝΤΟ FUERTE
ΑΒΟΚΑΝΤΟ  HASSΑΒΟΚΑΝΤΟ MABAL
ΑΒΟΚΑΝΤΟ MAC ARTHURΑΒΟΚΑΝΤΟ ZUTANO
ΑΒΟΚΑΝΤΟ MEXICALA 
ΑΒΟΚΑΝΤΟ REED 
ΑΒΟΚΑΝΤΟ TOPA-TOPA 
ΑΒΟΚΑΝΤΟ YAMA 


ΑΒΟΚΑΝΤΟ FUERTE

ΑΒΟΚΑΝΤΟ FUERTE ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΒΟΚΑΝΤΟ FUERTE

Το αβοκάντο fuerte πρωτοκαλλιεργήθηκε  στη περιοχή της Γουατεμάλα και το όνομά του στην Ισπανική γλώσσα σημαίνει δυνατός.   Κατάφερε να επιβιώσει  από την παγωνιά – παγετό -6 βαθμούς που έπληξε την Καλιφόρνια το 1913. 

 Ως ιδιότητες υποτροπικού δένδρου ο  καρπός του αβοκάντο fuerte έχει σχήμα και μέγεθος ενώ ομοιάζει με τον καρπό του αχλαδιού (αχλαδόμορφο).  Ο φλοιός και η εν γένη εξωτερική του επιφάνεια  είναι αδρή και δερματώδης. Το πάχος του κατά την διάρκεια της ωρίμανση είναι μέτριο ενώ το χρώμα του σκούρο πράσινο. Η γεύση του είναι βουτυρώδης και  αρκετά ικανοποιητική.

Η περίοδος ωρίμανσης προσδιορίζεται το χειμώνα και στις αρχές της  άνοιξης. Ως δέντρο το αβοκάντο fuerte σχηματίζει πλαγιόκλαδη βλάστηση. Απαιτεί μεγαλύτερο χώρο ανάπτυξης.

Τα άνθη του αβοκάντο fuerte  θεωρούνται πρώϊμης ανθίσης και ενώ τα άνθη του κατατάσσονται στον τύπο Β. Είναι μια  ποικιλία αβοκάντο με ευαισθησία στην χαμηλή θερμοκρασία την περίοδο της  καρπόδεσης με  εν δυνάμει τάση παρενιαυτοφορίας. ( Δηλαδή ενώ βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία όπως ονομάζεται  κοινώς (βεντέμα) και παράγει ικανοποιητικά. Την επόμενη χρονιά συνήθως υπάρχει μεγάλη πτώση της παραγωγής. Αυτή   δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια.  Δηλαδή αρρώστια ή αδυναμία  του δένδρου. Ούτε σε κλιματολογικές αίτιες χαμηλής θερμοκρασίας ή εδαφοπενία λόγω κατανάλωσης σε μεγάλο ποσοστό των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους καλλιέργειας. 

Η ποικιλία αβοκάντο Fuerte  αποτελεί υβρίδιο των υποειδών αβοκάντο του Μεξικού και αβοκάντο της Γουατεμάλας. Αποτελεί μια  ποικιλία  αβοκάντο ικανοποιητικής ποιότητας που διαθέτει  υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι (περισσότερο από 26%).


ΑΒΟΚΑΝΤΟ HASS

ΑΒΟΚΑΝΤΟ  HASS ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗ ΕΛΛΆΔΑ
ΑΒΟΚΑΝΤΟ HASS

ΑΒΟΚΑΝΤΟ  HASS. Παράχθηκε από τον Rudolph Hass.

Ποικιλία αβοκάντο Hass ιδιότητες:
Ο καρπός του αβοκάντο hass έχει σχετικώς μέτριο μέγεθος ενώ το σχήμα και η μορφή του είναι ωοειδής. Ο φλοιός και η εξωτερική επιφάνειά του δίδει την αίσθηση τραχύτητας ενώ το παχος του είναι μέτριο. Κατά την διάρκεια της ωρίμανσης το χρώμα του είναι παρσινόμαυρο. Η γεύση του καρπού hass είναι εξαιρετική γιαυτό άλλωστε έχει και μεγαλύτερη εμπορική αξία σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες αβοκάντο.

 Η συγκομιδή του γίνεται περί τα τέλη του καλοκαιριού. Ως μορφολογία δέντρου, το αβοκαντο hass έχει σχήμα σφαιρικό,ενώ τα άνθη του που ανήκουν στο τύπο Α  Θεωρούνται μεσοπρωΐμου ανθίσεως .  Αποτελεί Θεωρείται ποικιλία πολύς καλής  ποιότητας. Η ποικιλία αβοκάντο hass αποτελεί ένα υβρίδιο των υποειδών αβοκάντο Γουατεμάλας και αβοκάντο Μεξικού και προσδιορίζεται ως  από τις καλύτερα καλλιεργούμενες ποικιλίες του αβοκάντο αυτήν την περίοδο

 Η ποικιλία αβοκάντο Hass είναι η περισσότερο εμπορικού ενδιαφέροντος ποικιλία σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η ποικιλία HASS αποτελεί το 80% της παραγωγής ενώ στην Καλιφόρνια Αμερική προσεγγίζει σε καλλιέργειες αβοκάντο το 95%.

 Στη Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη αποτελεί μόνο το 25% της παραγωγής αβοκάντο. Η περίοδος ωρίμανσης και συγκομιδής είναι  από Μάρτιο ως Ιούνιο.

Ποικιλία αβοκάντο Hass
Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα ωοειδές. Ο φλοιός είναι τραχύς, μέτριου πάχους και πρασινόμαυρου χρώματος κατά την ωρίμανση. Η σάρκα έχει εκλεκτή γεύση. Ωριμάζει κατά τα τέλη του καλοκαιριού. Σαν δένδρο έχει σχήμα σφαιρικό, είναι μεσοπρωΐμου ανθίσεως και τα άνθη ανήκουν στον τύπο Α. Θεωρείται ποικιλία εκλεκτής ποιότητας. Αποτελεί υβρίδιο των υποειδών Γουατεμάλας και Μεξικού και θεωρείται από τις καλύτερες καλλεργούμενες σήμερα ποικιλίες του αβοκάντο.

Η ποικιλία αβοκάντο Haas είναι η περισσότερο εμπορικού ενδιαφέροντος ποικιλία σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η πικοιλία HASS αποτελεί το 80% της παραγωγής ενώ στην Καλιφόρνια Αμερική προσεγγίζει σε καλλιέργειες αβοκάντο το 95%. Στη Ελλάδα και δη στην Κρήτη αποτελεί μόνο το 25% της παραγωγής αβοκάντο. Η περιοδος ωρίμανσης και συγκομιδής είναι  από Μάρτιο ως Ιούνιο.


ΑΒΟΚΑΝΤΟ ZUTANO

αβοκαντο Zutano ΧΑΝΙΑ ΚΡΗΤΗ ΕΛΛΑΔΑ

Αβοκαντο Zutano

Αφορά ποικιλία αβοκαντο που πρωτοκαλλιεργήθηκε στο Μεξικό. 
Το αβοκαντο Zutano περιλαμβάνει καρπό που  διαθέτει μεγάλο μέγεθος και σε μορφή που ομοιάζει με αχλάδι. Η επιφάνεια και ο φλοιός του Zutano είναι λειός και λεπτός.  Ο χρωματισμός και απόχρωση κατά την περίοδο της ωρίμανσης  είναι ανοικτού πράσινου.

 Το περιεχόμενο του καρπού έχει μέτρια γεύση. Η συγκομιδή και η ωρίμανση του ZUTANO γίνεται την περίοδο του χειμώνα. Ως υποτροπικό φυτό το σχήμα του φυτού δένδρου είναι υψηλό – ορθόκλαδο,  με πρώϊμη άνθιση και συγκομιδή. Τα    άνθη κατατάσσονται  στον τύπο Β. Αποτελεί μια ανθεκτική ποικιλία αβοκαντο, στην παγωνιά, ικανοποιητικής ποιότητας καρπού. Η συγκομιδή του καρπού του ZUTANO ξεκινά από  τον Νοέμβριο. 


ΑΒΟΚΑΝΤΟ ETTINGER

ettinger-αβοκάντο Χανιά Κρήτης Ελλάδα
ettinger-αβοκάντο Χανιά Κρήτης Ελλάδα

To αβοκάντο Ettinger προέρχεται από ποικιλίες αβοκάντο του Μεξικού και αβοκάντο της Γουατεμάλας. Πρωτοκαλλιεργήθηκε στο Ισραήλ από το 1947.

Το αβοκάντο Ettinger έχει φλοιό και εξωτερική επιφάνεια  λεία και λεπτη ενώ δεν είναι εύκολο στο ξεφλούδισμα. Το εσωτερικό τους ( σάρκα του) είναι σε  χρώμα
πολύ ανοικτό παρσινολαδί  . Το κουκούτσι του καρπού του  
αβοκάντο Ettinger θεωρείται μεγάλο. 

Τα αβοκάντο Ettinger έχουν μια πιο ήπια γεύση και λιγο χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι σε σχέση με άλλες ποικιλίες αβοκαντο.   Οι καρποί μέσου μεγέθους. Το εσωτερικό τους περιεχόμενο, ομοιάζει με τους άλλους τύπους αβοκάντο. Περιέχει ένα μεγάλο σπόρο – κουκουτσι  ενώ η κοιλότητα, αποτελεί σχεδόν το δέκα έως είκοσι πέντε τοις εκατό του βάρους του καρπού του αβοκάντο Ettinger . Οι τρείς βασικές ποκιλίες των αβοκάντο είναι η μεξικάνικη ποκιλία, η δυτική ινδική και η ποκιλία αβοκάντο γουατεμάλας.  το αβοκάντοEttinger που προέρχεται από τους τύπους του Μεξικού και της Γουατεμάλας. Το δέντρο αβοκάντο Ettinger είναι πολύ έντονο και ως βαρύς φρούτο είναι συχνά ηπιο κερδοφόρα ποικιλία πολλών οπωρώνων. Το δέντρο έχει μια όρθια αυξανόμενη ανάπτυξη. ( Ορθόκλαδο)  Διαθέτει παραπλήσια  τάση με την ποικιλία Fuerte  ώστε να παράγει μερικές φορές καρποί χωρίς σπόρους, που ονομάζονται”cukes”, οι οποίοι μπορούν να συγκομιστούν και να πωληθούν ως αβοκάντο κοκτέιλ. Σε αντίθεση με τα περισσότερα φρούτα, το αβοκάντο είναι ένας από τους ελάχιστους που δεν ωριμάζει στο δέντρο και έτσι οι καλλιεργητές μπορούν να διατηρήσουν ώριμα φρούτα στο δέντρο για μερικούς μήνες, επιτρέποντας μεγαλύτερο έλεγχο του όγκου της συγκομιδής. 


ΑΒΟΚΑΝΤΟBacon

Η εποχή συγκομιδής  είναι το Χειμώνα και κυρίως Δεκέμβριο, Ιανουάριος

ΑΒΟΚΑΝΤΟ BACON

Bacon Αβοκάντο Χανιά Κρήτη Ελλάδα
Bacon Αβοκάντο 

Δημιουργήθηκε από τον αγρότη James Bacon, το 1954 σε μια πόλη νοτιοδυτικά της Καλιφόρνιας. Το αβοκάντο bacon είναι ωοειδούς σχήματος και έχουν λεία επιφάνεια  με σκούρο πράσινο χρώμα με μικρά στίγματα σε όλη την επιφάνειά του. Το περιεχόμενο του φρούτου BACON  είναι ανοιχτό κίτρινο-πράσινο και είναι λιγότερο λιπαρό από το αβοκάντο Hass. Γευστικά είναι  εξίσου νόστιμο με κρεμώδη – βουτυρώδη υφή. Η εσωτερική κυλότητα του  στο αβοκάντο bacon είναι αρκετά μεγάλη, Αυτό περιορίζει την ωφέλιμη ποσότητα περιεχομένου του φρούτου. Η αξιοποιήσιμη ποσότητα του αβοκάντο bacon γίνεται ακόμη μικρότερη την περίοδο της ωρίμανσης του καρπού γιατί μεγαλώνει ακόμη περισσότερο η κοιλότητα που φιλοξενεί το κουκούτσι – σπόρο του αβοκάντο.

 Το δέντρο αβοκάντο Bacon είναι ένα μεσαίου μεγέθους και ανάπτυξης  δέντρο με σκούροπράσινα, γυαλιστερά φύλλα και μπορεί να φτάσει κατά μέσο όρο 5- 6 μέτρα ύψος.

 Είναι μια ποικιλία αργής παραγωγής  με ορθόκλαδη μορφολογία δένδρου αλλά την περίοδο της πλήρους ανάπτυξής του  αποδίδει μεγάλες ποσότητες φρούτων. Τα αβοκάντο είναι ένα από τα λίγα φρούτα που δεν ωριμάζουν στο δέντρο. Αυτό δίδει την δυνατότητα  στου παραγωγούς και καλλιεργητές
αβοκάντο να διατηρούν ώριμα αβοκάντο στο δέντρο για αρκετούς μήνες και να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο του όγκου της συγκομιδής. Η εποχή συγκομιδής του αβοκάντο bacon είναι Δεκέμβριος.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ REED

Αβοκάντο Reed , χανιά, Κρήτη, Ελλάδος
Αβοκάντο Reed

Δημιουργήθηκε από τον James S. Reed το 1948 στην Καλιφόρνια.
Το αβοκάντο Reed διαθέτει πλούσια κρεμώδη γεύση και αρκετά απαλή υφή. Οι καρποί φρούτων του αβοκάντο REED μεγαλύτεροι από τους καρπούς της ποικιλίας Hass ενώ ως σχήμα είναι πιο στρογγυλοποιημένα.

Η περίοδος ωρίμανσις τους είναι μακρύτερης χρονικής διάρκειας σε σχέση με τις υπόλοιπε ποικιλίες  αβοκάντο.
Το αβοκάντο Reed είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε αυτούς που προτιμούν την έντονη βουτυρώδης  γεύση και υφή τους.

 Θεωρείται  μια αρκετά  όψιμη ποικιλία αβοκάντο . Η περίοδος συγκομιδής τους είναι ο Αύγουστος.


ΑΒΟΚΑΝΤΟ PINKERTON


Αβοκάντο PINKERTON 

Άρχισε η καλλιέργειά του σε πολιτεία της Καλιφόρνιας το 1972 από τον John D. Pinkerton.

Τα αβοκάντο Pinkerton έχουν επιμήκη σχήμα αχλαδιού με πράσινο, ελαφρώς βοτσαλωτό, μεσαίου πάχους, και εύκολο στην αποφλοίωση του δέρματος. Οι μεγάλοι καρποί ποικίλλουν σε μέγεθος, κυμαινόμενοι από 8 έως 18 ουγγιές. Η σάρκα τους είναι λεία και κρεμώδη, με υψηλή περιεκτικότητα σε λάδι, και στεγάζει ένα πολύ μικρό σπόρο, και η γεύση τους είναι ξηρή και πλούσια. Το μεσαίου μεγέθους δέντρο Pinkerton αβοκάντο είναι γνωστό ότι είναι ένας βαρύς και πρώιμος παραγωγός και σε αντίθεση με τα περισσότερα φρούτα, το αβοκάντο δεν ωριμάζει στο δέντρο και μπορεί πραγματικά να αποθηκευτεί στο δέντρο για αρκετούς μήνες πριν τη συγκομιδή.Εποχή του είναι ο Νοέμβριος.

Αυτές είναι μερικές από τις υπάρχουσες ποικιλίες αβοκάντο. Πρόκειται για ένα φρούτο που είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο από διαφορετική βέβαια ποικιλία.

Διατροφική αξία αβοκαντο

Στα 100γρ. φρούτου αβοκάντο τα κυριότερα διατροφικά συστατικά που είναι τα ακόλουθα:

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ190 Kcal
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ  ΑΒΟΚΑΝΤΟ1.9 gr.
ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ6,7 gr.
ΣΑΚΧΑΡΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ0.5 gr
ΛΙΠΑΡΑ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ4.1 gr κορεσμένα
 
ΛΙΠΑΡΑ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
12.1 gr. μονοακόρεστα
 
ΛΙΠΑΡΑ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
2.2 gr πολυακόρεστα
 
Ω3, Ω6
(Ω3, Ω6)
ΠΡΩΤΕΪΝΗ  ΑΒΟΚΑΝΤΟ1.9 gr
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ΑΒΟΚΑΝΤΟ146 IU
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1 ΑΒΟΚΑΝΤΟ0.10 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2 ΑΒΟΚΑΝΤΟ0.18 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β3 ΑΒΟΚΑΝΤΟ1.738 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β5 ΑΒΟΚΑΝΤΟ
1.389 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 ΑΒΟΚΑΝΤΟ0.36 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β9 ΑΒΟΚΑΝΤΟ81 μg
ΒΙΟΤΙΝΗ ΑΒΟΚΑΝΤΟ3,6 mcg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΑΒΟΚΑΝΤΟ6 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΑΒΟΚΑΝΤΟ3.20 mg
ΒΙΤΑΜΙΝΗ K ΑΒΟΚΑΝΤΟ21 mcg
ΚΑΛΙΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ485 mg
ΜΑΓΝΗΣΙΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ35 mg
ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ14 mg
ΣΙΔΗΡΟΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ0.64 mg
ΦΩΣΦΟΡΟΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ48mg
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ0.56 mg
ΧΑΛΚΟΣ ΑΒΟΚΑΝΤΟ0,27 mg
ΜΑΓΓΑΝΙΟ ΑΒΟΚΑΝΤΟ0.23 mg
ΓΛΟΥΤΑΘΕΙΟΝΗ ΑΒΟΚΑΝΤΟ17.7 mg

Ύστερα από έρευνες ετών ανακαλύφθηκε ότι έχει βρεθεί οτι τα καροτενοειδή που υπάρχουν ως συστατικά στο αβοκάντο πολλαπλασιάζουν έως και πέντε φορές  την απορρόφηση αυτών.  Όταν αναμιγνύονται σε μια  πράσινη σαλάτα με περιεκτικότητα σε καροτενοειδή που περιέχει μαρούλι,  ντομάτα, καρότο, σπανάκι.

 Τα καροτενοειδή όπως φυκοξανθίνη και η ασταξανθίνη (ΑΧ) είναι γνώριμες  για την αντιοξειδωτική τους δράση. Τα 
καροτενοειδή που υπάρχουν στο αβοκάντο που θα μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο της προόδου του καρκίνου . Κάτω από την εξωτερική επιφάνεια 
του αβοκάντο δηλαδή την φλούδα του συγκεντρώνεται η  μεγαλύτερη ποσότητα σε καροτενοειδή .

Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα καροτενοειδή συμπεριφέρονται σαν την βιταμίνη Α  ενώ απαιτούν για την απορρόφησή τους, λιπαρά που διαθετει ο καρπός του αβοκάντο   καθώς είναι λιποδυαλυτή βιταμίνη.

Με δεδομένο ότι το αβοκάντο  έχει τα πολύ χρήσιμα
κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακορεστα λιπαρά, αυτό δικαίως το καταξιώνει έως ένα πλήρες τρόφιμο προστασίας του καρκίνου. Ορισμένα  από τα βασικά  καροτενοειδή που εμπεριέχονται  στον καρπό του  αβοκάντο θεωρούνται τα ακόλουθα: 

 το α-καροτενιο,

το  β-καροτένιο, 

η β-κρυπτοξανθίνη, 

η χρυσανθεμαξανθίνη,

η λουτεΐνη

η νεοξανθίνη και

η  ζεαξανθίνη.

Ο προτεινόμενος τρόπος  ξεφλουδίσματος και “καθαρισμού”  (αποφλοίωσης) του αβοκάντο για να προστατευθούν τα εξαιρετικής  θρεπτικής αξίας  συστατικά του είναι ξεφλούδισμα με τα χέρια.

Πέραν τούτου είναι κρίσιμο να αποφεύγουμε το ψήσιμο ή το μαγείρεμα του αβοκάντο γιατί καταστρέφονται τα συστατικά του. Η λύση είναι να το απολαμβάνουμε ωμό ή σε σαλάτες. 


Ωφέλη της διατροφής του αβοκάντο στην στην υγεία 

Ωφέλη της διατροφής του αβοκάντο στην στην υγεία 

Σχετικά με την καρδιά και το αβοκαντο . Βοηθά την καρδιακή λειτουργία.

Η ομαλή λειτουργία της καρδιάς βασίζεται στην κατανάλωση των λεγόμενων καλών λιπαρών οξέων. Τέτοια λιπαρά οξέα είναι  το Ω3 και το Ω6 που μας προστατεύουν από τη δημιουργία της λεγόμενης αθηρωματικής πλάκας.

Επίσης με την καθημερινή διατροφή του αβοκάντο προσλαμβάνουμε αντιοξειδωτικά στοιχεία όπως οι βιταμίνες Α, C, E που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράλληλα διατροφή πλούσια σε κάλιο  όπως το αβοκάντο και μειωμένο άλας μας προστατεύει από την υπέρταση. Επίσης οι τροφές που είναι   πλούσιες σε βιταμίνη Κ λειτουργούν ενάντια στις θρομβώσεις.

 Επίσης  και η βιταμίνη Β6 δύναται να παράγει αντισώματα και  να διατηρεί σε καλή κατάσταση και  σε ομαλή λειτουργία τα νεύρα. 

Η βιταμίνη  Β9 που μαζί με την βιταμίνη Β6 ρυθμίζουν τα κατάλληλα επίπεδα της ομοκυστεΐνης.

Τέλος, το αβοκάντο αποτελεί μια αρκετά καλή πηγή της γλουταθειόνης που δρα ως  αντιοξειδωτικό προστατεύοντας μας από βασικές ασθένειες της καρδιάς. Επίσης ο καρπός του αβοκάντο περιέχει και μαγνησίου που μας προστατεύει από την  αρρυθμία, την υπόταση, την σωματική αδυναμία, και πολλά προβλήματα αναπνοής και άγχους.

Σχετικά με την Υπερχοληστεριναιμία και την Υπερτριγλυκεριδαιμία:

Με την βρώση του αβοκάντο και με την βοήθεια
του μονοακόρεστου λιπαρού οξέος, του ολεϊκού οξέος που διαθέτει επεμβαίνει στην ομαλή ρύθμιση του επιπέδου χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Σε συνδυασμό με τα πολυακόρεστα λιπαρά Ω3 και Ω6 του αβοκάντο  τα οποία και αυτά  βοηθούν στην μείωση των παραπάνω επιπέδων
χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.

 Τα λιπαρά του αβοκάντο βοηθούν επίσης και στην αύξηση της καλής χοληστερίνης. Ο καρπός του το αβοκάντο είναι πλούσια πηγή βήτα-σιτοστερόλης η οποία περιορίζει  στο αίμα την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Ολοκληρώνοντας οι φυτικές ίνες που εμπεριέχονται στο καρπό του αβοκάντο εξασφαλίζουν  θεραπευτική δράση.

Σχετικά με τον Διαβήτη:

Ο καρπός του αβοκάντο  που κατατάσσεται  στην κατηγορία των  φρούτων έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε  υδατάνθρακες, έχει χαμηλού επιπέδου  γλυκαιμικό δείκτη και θεωρείται πλούσιο σε φυτικές ίνες.

 Το συγκεκριμένο γεγονός  το καθιστά ως μια εξαιρετική επιλογή για τους πάσχοντες από διαβήτη γιατί μειώνει το σάκχαρο.

Το αβοκάντο είναι πλέον γνωστό ότι εμπεριέχει ορισμένα σάκχαρα που δεν συναντώνται εύκολα τα οποία ρυθμίζουν το επίπεδο  σάκχαρου στο αίμα  παρεμποδίζοντας συνάμαένα ένζυμο που εμπλέκεται στην γλυκόλυση. Παράλληλα, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του αβοκάντο δρουν ρυθμιστικά και  θετικά  στην ινσουλινοαντοχή ρυθμίζοντας τα  επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σχετικά με την Υπέρταση:

Ο καρπός του αβοκάντο αυτό είναι πολύ πλούσιο σε Κάλιο
ρυθμίζοντας έτσι την υπέρταση αντισταθμίζοντας το Νάτριο του σώματος αλλά και  αυτό των τροφών, 

Παράλληλα, το αβοκάντο  εμπεριέχει  ολεϊκό οξύ το οποίο δρά ανασταλτικά στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης μειώνοντάς την. Τον ίδιο μηχανισμό έχει και η βιταμίνη Β9 που εμπεριέχεται στο φρούτο του αβοκάντο.

Σχετικά με την ομαλή ανάπτυξης και υγεία των οστών

Το αβοκάντο αποτελεί  μια ικανοποιητική πηγή βιταμίνης Κ που βοηθά την ανάπτυξης και προστατεύει την υγεία των οστών. Ακόμη  η περιεκτικότητα του φρούτου του αβοκάντο σε Μαγνήσιο το κάνει πολύ  δυναμωτικό και για τα οστά.

 Τέλος το αβοκάντο μας προστατεύει από την ρευματοειδής αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα λόγω της  αντιφλεγμονώδης δράση του διαμέσου των  θρεπτικών συστατικών.

 Τέτοια συστατικά είναι  τα φλαβανοειδή, τα καροτενοειδή, οι φυτοστερόλες,   οι βιταμίνες Ε, C, τα μέταλλα Μαγγάνιο, Ψευδάργυρος
 Σελήνιο, και τα Ω3 λιπαρά οξέα  αναδεικνύουν το αβοκάντο σε ασπίδα προστασίας για ασθένειες των οστών.

Σχετικά με τον Καρκίνο:

Έρευνες ετών στο εξωτερικό και προσφατα στην Ελλάδα έχουν επισημάνει  την σύνδεση της  αντιμετώπισης καρκίνου μεσω της διατροφής απο αβοκάντο.

Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο παρέχει επαρκή η προστασία σε καρκίνους της γνάθου – ( μέσα στο στόμα ) , καρκίνος του δέρματος,  καρκίνος του εντέρου, του προστάτη και του στήθους.

 Οι αντικαρκινικές ιδιότητες του αβοκάντο έχουν να κάνουν με την παράλληλη  συνύπαρξη αντιοξειδωτικών στοιχείων και αντιφλεγμονώδων συστατικών.  Το αβοκάντο δρά στα υγειή κύτταρα, ενισχύοντας  την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική συμπεριφορά τους ενώ ελαττώνει το οξειδωτικό τους στρες.

 Αντίθετα στα καρκινογόνή κύτταρα αυξάνει το οξειδωτικό στρες οδηγώντας  σταδιακά στον εκφυλισμό καταστρέφοντάς τα . Ουσιαστικά  συγκεκριμένα, ένα μοναδικό θρεπτικό συστατικό αναστέλει  την ανάπτυξη καρκίνου τπου σχετίζεται με τον προστάτη διορθώνοντας τα  εκφυλισμένα κύτταρα.

Παράλληλα, η φυσική  τοξίνη και το ολεϊκό οξύπου υπάρχει στα αβοκάντο βοηθούν τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη αλά και του καρκίνου του στήθους.

 Άλλα  και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά του αβοκαντο προστατεύουν ή θεραπεύουν τον καρκίνο του στόματος, του παχέος εντέρου όπως  και του δέρματος.

Σχετικά με την Εγκυμοσύνη και τον Θηλασμός και το αβοκάντο:

Το αβοκάντο περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνη Β6 που αποτελούν θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη των εμβρυικών κυττάρων και ιστών.

Το αβοκάντο επίσης βοηθάει στην ανακούφιση αρκετών συμπτωμάτων της εγκυμοσύνηςπου σχετίζονται με την  ζαλάδα και ναυτία.

Η βιταμίνη Β6 που εμπεριέχεται στο φρούτο του αβοκαντο παρεμποδίζει γεννετικές ανωμαλίες που σχετίζονται με την  σπονδυλικής στήλη, τον εγκέφαλο και τα νεύρα.

 Το αβοκάντο είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή  τόσο για τις έγκυες  γυναίκες όσο και για αυτές που βρίσκονται στο στάδιο του θηλασμού  εξαιτείας της προστασίας τους από διαβήτη, υπέρταση νεφροπάθεια  και υπερχοληστεριναιμία.

Σχετικά με  την Βρεφική διατροφή και το αβοκάντο

: Μια σωστά ισορροπημένη και υγειηνή διατροφή είνια απαραίτητα να ξεκινά νωρίς ήδη από την βρεφική ηλικία.

Το αβοκάντο συνιστά  την βασικότερη  επιλογή σε φρούτα για βρέφη και μικρά παιδιά  εξαιτίας της υψιλής  διατροφικής του αξίας αλλά και της  αρκετά μαλακής υφής του.

Το αβοκάντο αποτελεί πολύ σημαντική διατροφική πηγή  για την ανάπτυξή κάθε  βρέφους  και παιδιού γιατί δεν εμπεριέχει χοληστερόλη και Νάτριο.

Το αβοκάντο  δύναται να παράσχει το 8% των απαραίτητων  φυτικών ινών που επιζητά ο οργανισμός κάθε μέρα, Επίσης  προσφέρει το 6% των βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως Β6, που βοηθούν  στην δημιουργία και την φυσιολογική διαίρεση των κυττάρων.Το αβοκάντο εξασφαλίζει επαρκή αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, επίσης το 4% σε Κάλιο,  το 4% σε βιταμίνη C,  το 4% σε βιταμίνη Ε. Ακόμη παρέχει 81  μικρογραμμάρια βήτα-καροτένιο και 81 μικρογραμμάρια λουτεΐνη  σε συνδυασμό  με ακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι αναγαία  για την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου  και ευρύτερα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η κατανάλωση αβοκάντο  θεωρείται  πιο πλούσια διατροφικά ακόμη και  από τα παραδοσιακά  φρούτα και λαχανικά.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της  Παχυσαρκίας και την αίσθηση πληρότητας:

Το αβοκάντο επειδή περιέχει  φυτικές ίνες  πλούσια σε περιεκτικότητα  εξασφαλίζει χωρίς αμφιβολία την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Παράλληλα οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την διάσπαση των υδατανθράκων και περιορίζουν την αίσθηση της πείνας. Η περιεκτικότητά του αβοκάντο σε ολεϊκό οξύ δραστηριοποιεί  το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που  είναι υπεύθυνο για την αίσθηση πληρότητας και πείνας.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα αποτελούν μια εξαιρετικά υγιεινή επιλογή για δίαιτα. Αυτά  αυξάνουν τον μεταβολισμό ενώ η παροχή πολλών σημαντικά θρεπτικών συστατικών αποτελούν  μοναδική  επιλογή τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Το αβοκάντο που είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φρούτο που δίδει ποιότητα διατροφής  και όχι η ποσότητα.  Συνεπώς το αβοκάντο αποτελεί έναν εξαιρετικό   φρούτο που βοηθά αναμφισβήτητα  στο αδυνάτισμα.

Σχετικά με  την Υγεία των ματιών: 

Το αβοκάντο  βελτιώνει και  βοηθά την όραση λόγω  της αντιοξειδωτικής του δράση. Περιορίζει & εμποδίζει διάφορα  προβλήματα όρασης όπως  όπως το γλαύκωμα,  ο αστιγματισμός, ο καταρράκτης. 

Ειδικότερα η λουτεΐνη που εμπεριέχεται στο αβοκάντο,  προστατεύει από τον καταρράκτη και από κηλιδώδη εκφυλισµό (MD), µια κρίσιμη ασθένεια των µατιών που  ενδέχεται να δημιουργήσει μέχρι και  µόνιµη απώλεια της όρασης.

Σχετικά με  απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

 Έρευνες έχουν αποδείξει  ότι το αβοκάντο σε συνδυασμό με άλλα λαχανικά και φρούτα διευκολύνει την αφομοίωση των  θρεπτικών κυρίως φυτικών συστατικών. Αυξάνει ακόμα περισσότερο την απορρόφηση του βήτα-καροτένιου και του λυκοπένιου. Γεγονός που βοηθά  στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση του καρκίνου και σοβαρών ασθενειών της καρδιάς.

Σχετικά με το Έλκος δωδεκαδαχτύλου:

Το αβοκάντομε τη  φυσική του σύνθεση και τα πολυεπιπεδα θρεπτικά συστατικά του  Η ηπιότητα αυτού δρα θεραπετυτικά τις αδύναμες περιοχές τόσο του δωδεκαδαχτύλου όσο και του στομάχου . Τα θρεπτικά στοιχεία του αβοκάντο άπως και τα ένζυμά του δρούν θετικά στην αντιμετώπιση του έλκους του στομάχου.

Σχετικά με Νεφρολιθίαση:

Ως γνωστόν η κατανάλωση τροφών, υψηλών τιμών  σε κάλιο όπως στην περίπτωσή μας το αβοκάντο,  περιορίζει αισθητά την έκκριση του ασβεστίου στα ούρα και έτσι μειώνει  σημαντικά τον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Σχετικά με την Λειτουργία μυών και νεύρων:

Στην ενέργεια του μεταβολισμού και στην ορθή λειτουργία των νεύρων,  το κάλιο δρα ευεργετικά μέσω της  εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών του σώματος. Παράλληλα βοηθά και στην στην μυϊκή δραστηριότητα. Στην αρμονική λειτουργία των νεύρων συνεισφέρει το καλιο που περιέχει το αβοκάντο. Ενώ το μαγνήσιο  συνδυαστικά με τη δράση  των βιταμινών Β βοηθούν στην ομαλή  στη σύσπαση των μυών.


Σχετικά με την Ψωρίαση:

Η συχνή επάλειψη των περιοχών  με φλούδα αβοκάντο ειδικά στα σημεία που υπάρχουν  λέπια βοηθά στην απομάκρυνσή τους και την εξάλειψη της ψωρίασης .

Σχετικά με την δυσάρεστη αναπνοή:

Το αβοκάντο αποτελεί το καλύτερο φυσικό αποσμητικό σε περιπτωση δυσάρεστης αναπνοής . Είναι πολύ αποτελεσματικό γιατί εξουετερώνει τα εντερικά προϊόντα αποσύνθεσης που είναι η κύρια  αιτία της κακής και δυσάρεστης αναπνοής.

 Σχετικά με  περιποίηση και ομορφιά:

Το λάδι του αβοκάντο συμπεριλαμβάνεται σε ορισμένα καλλυντικά περιποίησης των μαλλιών και του δέρματος. Εξαιτίας των ευεργετικών  συστατικών του και ιδιαιτέρως της βιταμίνης Ε καθαρίζει ενυδατώνει  και εμποδίζει την εμφάνιση ραγάδων και ρυτίδων στο σώμα και στο πρόσωπο.

Το αβοκάντο όπως είναι πλέον καταφανές εξασφαλίζει μοναδικά πλεονεκτήματα  για την υγεία. Η κατανάλωσή του νωπό ως φρούτο αλλά και ως συμπλήρωμα γευστικό σε σαλάτες και φαγητά αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή  Σας παραθέτουμε τρόπους παρασκευής και συνταγών με αβοκάντο  υπάρχουν πολλές και γευστικές συνταγές με αυτό:

Ζεστή σαλάτα
αβοκάντο-κοτόπουλο

ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ: 20 ΛΕΠΤΑ – 30 ΛΕΠΤΑ

Υλικά
1 κουταλιά της σούπας ηλιόσποροι
2 κουταλιές λάδι ελιάς
4 φιλέτα στήθους κοτόπουλου χωρίς δέρμα κομμένα σε κάθε κομμάτι σε περίπου 8 κομμάτια
175 γραμμάρια πράσινα φασόλια, κομμένα
1 μαρούλι από μωσαϊκό, κομμένο και κομμένο σε φέτες
1 ραπανάκι κομμένo σε φέτες
1 μικρό ώριμο αβοκάντο αποφλοιωμένo και κομμένo σε φέτες

Για επικάλυψη
25 γρ. Μπλε τυρί, όπως το δανικό μπλε ή ο άγιος Αγκούρ
100 γραμμάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας μη αποβουτυρωμένο γάλα

Τρόπος παρασκευής
Τυλίξτε τους ηλιόσπορους σε ένα μεγάλο μη κολλημένο τηγάνι και περιστρέψτε για 1-2 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να φρυγανιστούν. Συμβουλή από το τηγάνι και αφήστε την στην άκρη. Ρίξτε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και ανακατέψτε τα κομμάτια κοτόπουλου σε υψηλή θερμοκρασία για 4-6 λεπτά έως ότου χρυσαφί αλλά εξακολουθεί να είναι υγρό μέσα.
Εν τω μεταξύ, μαγειρέψτε τα πράσινα φασόλια σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά μέχρι να τρυφερή, αλλά ακόμα τραγανή. Ψύξτε κάτω από την κρύα βρύση, αποστραγγίστε και αφήστε την στην άκρη.
Διαχωρίστε το μπλε τυρί σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το τυρί και το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουμε. Σεζόν με μαύρο πιπέρι.
Πετάξτε τα λαχανικά μαζί σε ένα μπολ, προσθέστε το καυτό κοτόπουλο και ηλιόσπορους. Σωρό σε τέσσερις πλάκες, ψιλοβρέχει πάνω από το ντύσιμο και σερβίρετε ζεστό.

Αβοκάντο  Λειωμένο  μαζί με διάφορα λαχανικά και  φρούτα Στην συνέχεια προσθέτουμε περιορισμένη ποσότητα ζάχαρης και δημιουργούμε  μια πολύ θρεπτική και εύγευστη κρέμα για παιδιά.

Αβοκαντο σάντουιτς με  φέτες αποφλοιωμένου αβοκάντο και  κοτόπουλο ή ζαμπό, ντομάτα και μαγιονέζαΑβοκάντο σαλάτα με ντομάτα,τυρί και  μαγιονέζα

Αβοκάντο Χυμός  με μέλι και γάλα


Αβοκάντο Σαλάτα με σολομό ή  και μαγιονέζα

Αβοκάντο τηγανητό αβοκάντο με σκόρδο και κοτόπουλοΣάλτσα  πράσινη  γκουακαμόλε για  πιάτα μεξικάνικα με 2 αβοκάντο, ½ κρεμμύδι, μια καυτερή πιπεριά, 2 κουταλιές κόλιανδρο, μια κουταλιά λεμόνι χυμό , πιπέρι,  αλάτι και μισή ντομάτα.

 Πράσινη σαλάτα με ντομάτα, μαρούλι,  γιαούρτι και σάλτσα αβοκάντο. Από ένα αβοκάντο, ½ φλιτζάνι γιαούρτι, μια κουταλιά κρεμμύδι, άνηθο, σκόρδο, μαϊντανό, αλάτι,  λεμόνι, Ρύζι με αβοκάντο όπου αφού βράσει το ρύζι προσθέτουμε  το αβοκάντο

(2) με αλάτι, πιπέρι¼ της κούπας λάδι, 4 κλαδάκια βα σιλικό, ένα λεμόνι στημμένο και 2 κουταλιές νερό και τα ανακατεύουμε.

  • Σάλσα στα σάντουιτς αντί για μαγιονέζα με πουρέ αβοκάντο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, σκόρδο

Αυτές είναι κάποιες απλές συνταγές με αβοκάντο που προσθέτουν ποιότητα στα γεύματα.

9

Αβοκαντο φυτό τιμή Ελλάδα Ποικιλίες αβοκάντο, είδη και καλλιέργεια αβοκάντο, Κρήτη, Χανιά, Ελλάδα, Αβοκαντο φυτό τιμή Ελλάδα

Αβοκαντο φυτό τιμή Ελλάδα Ποικιλίες αβοκάντο, είδη και καλλιέργεια αβοκάντο, Κρήτη, Χανιά, Ελλάδα,Αβοκαντο φυτό τιμή Ελλάδα

Αβοκαντο φυτό τιμή Ελλάδα Ποικιλίες Αβοκάντο στην Κρήτη, τα Χανιά και την Ελλάδα. Είδη αβοκάντο, καλλιέργειες στα Χανιά της Κρήτης και στην Ελλάδα.Τρόπος καλλιέργειας αβοκάντο. Αβοκαντο φυτό τιμή Ελλάδα

English