ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΦΥΤΩΝ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ

Αβοκάντο- Μαλούμα- Malouma-Hass

Αβοκάντο- Μαλούμα- Malouma-Hass – Μελέτη αποτελέσματα καλλιέργειας

Αβοκάντο Μαλουμα χασ Ελλάδα- Ισπανία- Ευρώπη -Αφρική Maluma Hass Avocado
Αβοκάντο Μαλουμα χασ Ελλάδα- Ισπανία- Ευρώπη -Αφρική Maluma Hass Avocado

Αβοκάντο- Μαλούμα- Malouma-Hass μια ποικιλία της Νότιας Αφρικής «σαν». Ανακαλύφθηκε ν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από τον Dries Joubert στο αγρόκτημά του «Maluma», στο Levubu, Limpopo, Νότια Αφρική.

Δόθηκε στο Allesbeste Nursery, Tzaneen, Νότια Αφρική για να εξερευνήσει το εμπορικό του δυναμικό, καθώς ήταν ελαφρώς μεγαλύτερος ο καρπός του από το κλασσική ποικιλία Hass. Παράλληλα εξασφάλιζε  πρόωρη παραγωγή με ορθόκλαδη  και  πιο εύκολο να ελεγχθεί ως φυτό από τα δέντρα Hass.

Η ποικιλία εμφανίστηκε πολλά υποσχόμενη ως μια νέα εμπορική ποικιλία και ήταν ποικιλία φρούτων κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 2004 και εξήχθη για πρώτη φορά το 2006. Το όνομα Maluma έχει καταχωριστεί ως εμπορικό σήμα.

Ο καρπός έχει γίνει αποδεκτός στην ευρωπαϊκή αγορά και η ποικιλία έχει πλέον κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και φυτεύεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας (όπου διατίθεται μόνο σε εγγεγραμμένους καλλιεργητές αβοκάντο), Αυστραλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Μαρόκο, Αίγυπτος , Περού και πρόσφατα Χιλή, Μοζαμβίκη και Ισραήλ.

Το δέντρο
Αβοκάντο- Μαλούμα- Malouma-Hass

Το Maluma πιστεύεται ότι είναι κυρίως Γουατεμάλα, με κάποια μεξικανική επιρροή. Όπως και ο Hass, έχει μοτίβο ανθοφορίας τύπου «Α». Το Maluma είναι πιο όρθιο από το Hass, αλλά είναι μικρότερο και λιγότερο έντονο από το Hass, και μπορεί σχετικά εύκολα να κλαδευτεί και να εξασφαλίσει μεγάλη παραγωγή από πολύ νωρίς.

Εάν χρησιμοποιείται ένα κεντρικό σύστημα κλαδέματος, οι πλευρικοί κλάδοι είναι οριζόντιοι, κάπως στραμμένοι, με μικρότερα εσωτερικά σημεία από το Hass.

Είναι σημαντικό ότι η πιο ανοιχτή μορφή κλαδιών  επιτρέπει καλή διείσδυση του φωτός όταν καλλιεργείται ως βασικό φυτό. Τα διακριτικά φύλλα είναι κάπως στραμμένα και χαραγμένα, σχετικά στενά και συχνά με ένα ρηχά κυματιστό περιθώριο.

To Αβοκάντο- Μαλούμα- Malouma-Hass μπαίνει γρήγορα στην παραγωγή.

Το δέντρο και ο καρπός λέγεται ότι είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε βλάβες από τον παγετό από το Hass και, αντιστρόφως, είναι πιο ανεκτικοί στη θερμότητα.

Καρποφορία
Σύμφωνα με τον Δρ Andre Ernst του Allesbeste Nursery, στις συνθήκες της Νότιας Αφρικής, η καλύτερη παραγωγή Hass είναι 12-15 τόνοι ανά εκτάριο, αλλά η Maluma «ξεπερνά εύκολα». Οι καλύτερες αποδόσεις μπορούν να φτάσουν έως και 20 τόνους στο εκτάριο.

Η Maluma λέγεται ότι είναι αποδεκτά ώριμη ένα μήνα νωρίτερα από την Hass – τουλάχιστον υπό συνθήκες της Νότιας Αφρικής. Το 2015 ο καρπός άρχισε να ωριμάζει τα δέντρα στα μέσα του Νοεμβρίου, λίγο πριν από το Hass μας.

Το 2017, η πρώτη ελαφριά αλλαγή χρώματος στα φρούτα Maluma ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τα φρούτα εδώ είναι όλα εντελώς πράσινα εκείνη τη στιγμή.

Το 2020, η πρώτη αλλαγή χρώματος ήταν περίπου στα μέσα Οκτωβρίου. Τα φρούτα που συλλέχθηκαν στις 19 Οκτωβρίου είχαν μαλακώσει στις 28 Οκτωβρίου. Η ποιότητα ήταν πολύ καλή, αλλά το μορφολογία των σπόρων ήταν ανοιχτό καφέ, υποδηλώνοντας ότι δεν είχαν φτάσει ακόμη σε πλήρη ωριμότητα.

Στην εποχή του 2016, τα φρούτα Maluma στον Κόλπο της Αφθονίας έφτασαν το ελάχιστο ξηρό υλικό 24% στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ το Hass έφτασε το 24% πολύ νωρίτερα από το Maluma, στα μέσα Αυγούστου.

Αντίθετα, στις θερμότερες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας (Whangarei, Far North) η Maluma έφτασε το 24% στα μέσα Ιουνίου, αλλά ο Hass δεν πέτυχε ωριμότητα ωρίμανσης 24% DM μέχρι ένα μήνα αργότερα, στα μέσα Ιουλίου.

Είναι σαφές ότι υπάρχει μια περιφερειακή διάσπαση – το Maluma είναι το παλαιότερο αβοκάντο υψηλής ποιότητας που ωριμάζει, αλλά μόνο στο θερμότερο Βορρά. Στον κόλπο του Plenty, την κύρια περιοχή καλλιέργειας αβοκάντο, ο Hass νικά τον Maluma για πρώτη ωριμότητα με σημαντικό περιθώριο.

Μια αρχική εξήγηση μπορεί να είναι ότι ο Hass είναι σε θέση να ωριμάσει καλύτερα τα φρούτα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Και η ωρίμανση του Maluma αναστέλλεται και από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες και ανταποκρίνεται πολύ περισσότερο στις θερμές θερμοκρασίες από ότι ο Hass.

Περιγραφή καρπού Μαλούμα Hass

Εξωτερικά, ο καρπός μοιάζει σχεδόν πανομοιότυπος με τον Χασ, αλλά το σχήμα του είναι πιο πυριφορμή (σχήμα αχλαδιού) και το δέρμα είναι πολύ πιο εμφανές «βότσαλο» και είναι γυαλιστερό.

Το ώριμο χρώμα του φλοιού  είναι μοβ-μαύρο. Εσωτερικά, η σάρκα είναι ελαφρώς πιο ανοιχτή από την Hass, με λίγη ίνα, και έχει πολύ καλή αναλογία “σάρκας” προς σπόρο.

Η Νότια Αφρική αναφέρει τον όγκο των σπόρων ως 10% – 15% του όγκου των φρούτων. Ένα μικρό δείγμα του 2018 εδώ ήταν 11,4%, 12,2%, 13,4%, 14,1%, έτσι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Νότιας Αφρικής.

Υπό τις συνθήκες της Νότιας Αφρικής, το μέγεθος των φρούτων είναι 150 έως 400 γραμμάρια. Ο καρπός της Νέας Ζηλανδίας που απεικονίστηκε παραπάνω ήταν μεγάλος σε σχέση με τον Χασ, στα 335 γραμμάρια (ο σπόρος στα αριστερά είχε αφαιρέσει την φλούδα του σπόρου του). Το 2017, ο καρπός ήταν κατά μέσο όρο περίπου 320 γραμμάρια.

Οι Νοτιοαφρικανοί περιγράφουν τη γεύση ως καρύδι, όπως ο Χασ, αλλά «κρεμώδες». Τα παραπάνω φρούτα, που συλλέχθηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου 2014, ήταν πολύ λιπαρά, με υφή βουτύρου. Έχει μια σαφή και πολύ καλή γεύση, αλλά δεν είναι τόσο «καρύδι» όσο το Hass.

Η επιφάνεια της φλούδας του καρπού  συνήθως ξεφλουδίζει εύκολα από τη “σάρκα”.

Το 2017, η πρώτη υπόδειξη αλλαγής χρώματος στα φρούτα Maluma ήταν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ένα φρούτο που μαζεύτηκε σε αυτό το στάδιο ήταν πολύ καλό – καλύτερο από το Hass αυτήν τη στιγμή. Ωστόσο, το φθινοπωρινό σετ Carmen Hass που επιλέχτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν εξαιρετικό – τόσο καλό όσο ο Χασς είναι στα καλύτερά του.

Το 2018, ήταν ξεκάθαρο ότι η άνοιξη Maluma είναι πολύ ανώτερη από την Hass στη γεύση, αλλά μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού ο Hass έχει πιάσει και ξεπέρασε τη Maluma στη γεύση.

Προσωπικά, νομίζω ότι η γεύση είναι ανώτερη από την Hass, τουλάχιστον, στις αρχές της σεζόν. Τα φρούτα Maluma από τα βόρεια έχουν τη δυνατότητα να θεωρηθούν ως «γκουρμέ» αβοκάντο στις αρχές της σεζόν – αρκεί να είναι εγγυημένα ότι έχουν βόρεια προέλευση.

Αβοκάντο- Μαλούμα- Malouma-Hass μια εξαιρετική επιλογή.

Αβοκαντο φυτό τιμή Ελλάδα Αβοκάντο- Μαλούμα- Malouma-Hass παραγωγή καλλιέργεια, Αβοκαντο φυτό τιμή Ελλάδα

Αβοκαντο φυτό τιμή Ελλάδα Αβοκάντο- Μαλούμα- Malouma-Hass παραγωγή καλλιέργεια,Αβοκαντο φυτό τιμή Ελλάδα

Αβοκαντο φυτό τιμή Ελλάδα Αβοκάντο- Μαλούμα- Malouma-Hass παραγωγή καλλιέργεια. Αποτελέσματα καλλιέργειας των αβοκάντο στην Ελλάδα, Ευρώπη, Αφρική. Τιμές φυτού-καρπού Αβοκαντο φυτό τιμή Ελλάδα

English